Thursday, May 19, 2011

linser inte helt ofarliga

Tvingas att bära glasögon

I aftonbladet idag kan vi läsa om Lars som hade använt vanliga linser (tex färgade linser) i hela sitt liv. Men när hans optiker gav hon rådet att byta till silikonlinser förändrades allt. Det ingen visste var att han var allergisk mot just silikon.

Det fanns bra argument för att byta ut dom gamla linserna mot silikonlinser. Tex att kunna se bra på långa och korta sidor. Dessutom skulle det vara extra bra med kisel som material frigörs genom mer syre till hornhinnan. Vilket gör att ögat håller sig friskare lägre. Men efter ett tag märkte Lars att det var något som inte stod rätt till. Han blev röd och irriterad i ögonen. Han kontaktade då sin optiker igen.

Helt plötsligt kom det fram nya fakta om silikonlinser. Att det var mellan 6-8% av användarna som kan få allergiska reaktioner på vissa kisel partiklar. Rådet att gå hem och vänta ett par dagar gjorde inte stationen bättre. Istället började även dom gamla linserna att krångla - samma symptom som han hade haft med silikonlinserna. Efter ett antal besök hos optikern och ytterligare en klinik kunde dom konstatera att det kanske aldrig bli bra.


Inget alternativ verkar vara riktigt bra. Det är bara att avvakta och se.

Färgade linser

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home